Image

Συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Καζακστάν με τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Αθήνα

Στο ρόλο του Καζακστάν στην Ευρασία ως προς τη δυνατότητα υποστήριξης της στρατηγικής της ΕΕ, καθώς και στις προοπτικές ενίσχυσης των διμερών εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας (ΚΟΦ) Ελλάδας-Καζακστάν, κ. Άγγελος Συρίγος, κατά τη σημερινή συνάντηση του Προεδρείου της ΚΟΦ με τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Αθήνα κ. Yerlan Baudarbek-Kozhatayev.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Συρίγος, επικαλούμενος την ακέραιη και σταθερή στάση του Καζακστάν στο Κυπριακό, εστίασε στη βαρύτητα με την οποία ενδύεται κάθε σχετική αντίδραση εκ μέρους του Καζακστάν, ως μέλους του Οργανισμού Τουρκόφωνων Χωρών. Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για συμμετοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό, χαρακτηρισμένου μάλιστα σαν τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, συγκρούεται με δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχουν ορίσει παράνομη τη μονομερή ανακήρυξη της ανωτέρω φερόμενης ως δημοκρατίας.

Από πλευράς του, ο κ. Yerlan Baudarbek-Kozhatayev, αναφορικά με το Κυπριακό, δήλωσε απερίφραστα την προσήλωση του Καζακστάν στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δίκαιο. Ως προς τις διμερείς επαφές, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία του για δημιουργία Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Καζακστάν και στις προοπτικές που αυτό δίνει για επέκταση της επιχειρηματικότητας, υποδεικνύοντας τις διμερείς συμφωνίες εμπορικής, νομικής και οικονομικής συνεργασίας.

O Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κ. Σπυρίδων Κυριάκης, μνημονεύοντας τις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών, διέκρινε στο Καζακστάν έναν σημαντικό εταίρο για τη Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα οι υφιστάμενες διακρατικές συμφωνίες να υλοποιηθούν άμεσα, με την ανάληψη των απαιτούμενων πρωτοβουλιών.

Η Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, εξαίροντας τις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες αποτυπώνονται σε αρχικές συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού, της αποφυγής διπλής φορολόγησης κ.α. διαπίστωσε την ύπαρξη ικανού χώρου για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν σε περαιτέρω ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.